Met een massive arbeidstekort schieten de recruitmentpartijen weer als paddenstoelen uit de grond. Waarbij tijdens de lockdown tot wel 75% van de recruiters werden ontslagen zijn ze nu niet meer aan te slepen. Je hebt nu zelfs recruiters die recruiters recruiteren.? Nu zul je denken maar hoe wordt er dan geld verdiend met deze moordende concurrentie?

Wat rekent een recruiter?

Ondanks de concurrentie valt er genoeg te verdienen. Veel recruitment partijen hebben exclusieve contracten. Klanten laten niet snel nieuwe spelers toe vanwege vertrouwen, hierdoor blijft de marge aantrekkelijk. 

Een recruiter rekent meestal tussen de 10 en 20 euro per uur, in uitzonderlijke gevallen wordt er soms wel 60 euro per uur verdiend op één kandidaat! Als je ervanuit gaat dat recruiters geregeld meer dan 15 kandidaten tegelijk weg zetten, met een gemiddelde marge van 15 euro en 32 uur per zit je al snel 30.000 euro per maand. Lekker verdiend!

Kosten

Nu is het natuurlijk zo dat je personeelskosten kwijt bent, wellicht heb je een kantoor, wat apparatuur, software etc, maar dit is nog wel te overzien. De meeste partijen werken met junioren of studenten die net school af zijn. Met een startsalaris van rond de 2500 euro bruto per maand valt dit erg mee. Daarnaast werken de meeste recruiters op incentive basis, wat een win-win situatie creëert. In tijden van schaarste zoals nu kan het dus hard gaan!

Klant is koning

Veel recruitment partijen hebben een langdurige samenwerking met hun klanten. Of de recruiter heeft de hiring manager zelfs geplaatst bij de organisatie, of managers kennen de rekruterende partij of de eigenaar nog vanuit het verleden. Meestal is er een direct contact bij de klant. Dit worden dan vaak preferred supliers, die exclusief ‘direct’ of via een inhuur portaal hun kandidaten aanbieden.

Recruiters werken meestal voor bedrijven, ook al lijkt het vaak van niet. Het is schaalbaar om toegang te krijgen tot openstaande vacatures en vanuit daar een grootte groep freelancers te bereiken. Vanuit de individu zoeken kost veel meer tijd. “Het komt geregeld voor dat ik exact hetzelfde ‘persoonlijke’ bericht krijg als mijn mede freelancers”

Kandidaten

Hoe de recruiter aan kandidaten komt? Een deel van de tijd wordt besteed aan koud bellen op basis van beschikbare professionals via de linkedin recruitment tool of een eigen CRM. Daarnaast komen veel kandidaten via andere freelancers binnen. Wij kennen elkaar en helpen graag, zo gaat het balletje rollen. In de meeste gevallen blijft er voor de freelancer helaas niets aan de kerfstok hangen, wat het goedkoop en effectief maakt voor recruiters.

Kwaliteit

De meeste recruitment partijen richten zich op massa en snelheid. Aangezien er weinig tijd is om goed uit te zoeken wat het bedrijf of de kandidaat wilt. Recruiters hebben in veel gevallen geen kennis van de sector, dit zorgt geregeld voor frustratie bij freelancers, vage vacatureomschrijvingen, niet meer reageren, valse beloftes. Daarnaast is het voor bedrijven ook ontzettend kostbaar, kandidaten met een compleet ander profiel, maanden van sollicitatiegesprekken. Bij bedrijven is iedereen ook druk, waardoor vacatureteksten meestal een kopie zijn van job description.

Naast de cowboy partijen zijn er ook goede recruitment partijen, die als sparringpartner dienen voor de klant. Hier zie je meestal professionals uit de sector, die full of part time tijd besteden aan recruitment. Zij bieden begeleiding bij CV’s, vacature teksten en kijken zelfs naar het groeipad van de organisatie. Wat heb je nou echt nodig? Minder kandidaten maar een hogere slagingskans en blijere kandidaten!!

Ik wil betere kandidaten (Talent via Talent)

Lees jij nou herkenning hierboven en denk je, ik wil ook minder tijd besteden en sneller een passende match vinden? Stuur dan even een DM!

Ik wil betere opdrachten en/of gecompenseerd worden voor mijn referenties!

Vind jij recruiters meestal ook super vervelend en wil je liever vanuit een warm netwerk aan directe opdrachten komen? Stuur dan even een berichtje! Wij delen de winst zonder poes pas!

Je kunt ook even een momentje prikken in mijn agenda

Leave a Reply